Föredrag av Bengt Brülde: Vilket ansvar har jag som individ för klimatet?

Fredagen den 14 september, kl. 19.00 i sal T302 (Olof Wijksgatan 6), gästas Filosofiska föreningen av Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet samt professor i praktisk filosofi med inriktning mot hälsofilosofi vid Högskolan Väst. Bengts föredrag handlar om klimatetik:

“Det finns idag en ganska stor enighet om att vi som lever i rika länder tillsammans är ansvariga för de klimat­förändringar som håller på att inträffa, och att vi därför är förpliktigade (som kollektiv) att göra något åt problemet. Men vilket ansvar har egentligen jag som individ att göra något åt klimatproblemet? Har jag t.ex. en moralisk skyldighet att lägga om min livsstil och mina konsumtionsmönster? Är det moraliskt fel av mig att flyga eller att äta nötkött? Kan den traditionella etiken alls ge någon vägledning i dessa frågor?”

Bengt Brülde är aktuell med boken Hur bör vi handla? Filosofiska tankar om rättvisemärkt, vegetariskt & ekologiskt (samförfattad med Joakim Sandberg). Boken kommer att finnas till försäljning efter föredraget (150 kr). Hälften av pengarna går direkt till organisationer som på ett effektivt sätt arbetar mot fattigdom och förtryck, för djurens välfärd och för en bättre miljö. Du kan läsa mer om boken på dess Facebooksida eller köpa den hos Bokia.


Efter föredraget blir det som vanligt bar med öl och vin i institutionens lokaler.

This entry was posted in 2012, Uncategorized. Bookmark the permalink.